top of page
Foundation-Clinic-Treatment.png
Behandelingen

Middelengebruik en behandeling van verslavingsstoornissen

Verslavingsbehandeling kan verwarrend zijn. Sommige mensen erkennen hun probleem, maar twijfelen aan de noodzaak van behandeling. Anderen beseffen dat ze hulp nodig hebben maar zijn terughoudend om behandeling te zoeken. Een derde groep gelooft dat behandeling geen verschil maakt omdat het uiteindelijk afhangt van het individu. Hoewel er waarheid zit in elk van deze opvattingen, kunnen ze je gevangen houden in het probleem. Het is belangrijk om open te staan voor de mogelijkheid van behandeling en de onderliggende overtuigingen te verkennen om effectief aan herstel te werken.

Klinische opname

Klinische opname verwijst naar het proces waarbij een individu wordt toegelaten tot een  behandelingsfaciliteit voor intensieve zorg en observatie wanneer gespecialiseerde behandeling en rehabilitatie nodig zijn. Het doel van klinische opname is het bieden van een veilige en gestructureerde omgeving waarin professionals effectieve zorg kunnen verlenen en de gezondheidstoestand van de persoon nauwlettend kunnen volgen.

Onze klinische opname laat onze cliënten kennismaken met onze multidisciplinaire benaderingen van herstel.

​

We beginnen met inzicht krijgen in de psychosociale aard van middelengebruik en verslavingsstoornissen, een cruciale stap in het begrijpen van deze complexe problematiek. Vervolgens leren deelnemers praktische hulpmiddelen en benaderingen om duurzaam herstel te ondersteunen. Een belangrijk onderdeel hiervan is het ontwikkelen van sterke coping-, communicatie- en probleemoplossende vaardigheden, essentieel voor het bevorderen van persoonlijk welzijn.

​

De focus verschuift dan naar het leren van tools rond onze sociale, emotionele, mentale, fysieke en spirituele bronnen. Deze tools zijn onmisbaar om een evenwichtig en gezond leven te leiden. Ook wordt er aandacht besteed aan het inzichtelijk maken van situaties die triggers veroorzaken en hoe men beter kan reageren in deze situaties.

A Supportive Hug

Registratieprocedure

Onze registratieprocedure is gestructureerd vanaf het eerste contact via intake, behandelplanning, de start van de behandeling en nazorg, zodat individuen en hun families op elk moment uitgebreide ondersteuning en persoonlijke zorg ontvangen.

1. Contact
Je kunt eenvoudig een terugbelverzoek indienen door het contactformulier in te vullen. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op (binnen een dag).

Tijdens ons gesprek nemen we de tijd om jouw situatie te begrijpen en te bespreken hoe we jou het beste kunnen ondersteunen.

We begeleiden je door de beschikbare opties en procedures, waarbij we eventuele vragen of zorgen aanpakken. Als je klaar bent om de volgende stap te zetten, plannen we jouw intake-afspraak in.

Bovendien nodigen we je uit om deel te nemen aan onze steungroepen en het community platform. Deze middelen zijn er om je verbonden, geïnformeerd en ondersteund te houden gedurende het proces, waardoor het voor jou beter beheersbaar en veiliger wordt.
Working on Laptop
Woman on Phone
2. Intake
Wij hechten veel waarde aan het intakeproces, omdat ons team uitgebreide informatie verzamelt over de geschiedenis, behoeften en doelen van het individu. Deze fase is cruciaal omdat het ons in staat stelt om gepersonaliseerde behandelplannen op te stellen die zijn afgestemd op de unieke omstandigheden van elke persoon.

Na de intake worden individuen en hun naasten voorbereid op de behandeling, inclusief toegang tot groepsondersteuning en onze community van lotgenoten als onderdeel van onze pre-care. We erkennen het belang van ondersteuning, niet alleen voor het individu, maar ook voor hun familieleden. Daarom is familieondersteuning vanaf het eerste contact beschikbaar.
3. Behandelplan
Het behandelplan bij Mauni is een uitgebreide routekaart die is afgestemd op jouw unieke behoeften, opgesteld op basis van grondige beoordelingen en intakegesprekken. Aan de hand van jouw ervaringen en de resultaten van eerdere behandelingen ontwikkelen we een holistisch beeld van jouw situatie.

Dit plan omvat specifieke behandeldoelen die gericht zijn op het effectief aanpakken van jouw uitdagingen. Daarnaast bevat het een nazorgplan, dat wij liever continuüm van zorg noemen, om een naadloze overgang te waarborgen na de behandeling. Ons doel is om jou de ondersteuning en tools te bieden die je nodig hebt, niet alleen tijdens de behandeling, maar ook tijdens jouw verdere reis naar blijvend herstel.
A woman reading on her tablet device

Detox

Detox, kort voor 'detoxificatie', verwijst naar het proces waarbij het lichaam wordt ontdaan van schadelijke stoffen, vooral bij gebruik van verdovende middelen of verslavende stoffen. Het is een cruciale eerste stap in het herstelproces, waarbij het lichaam wordt gezuiverd van chemische stoffen, vaak onder medisch toezicht. Het helpt bij het overwinnen van fysieke afhankelijkheid en legt de basis voor verdere behandeling en rehabilitatie. Detox gaat soms gepaard met ontwenningsverschijnselen zoals fysieke ongemakken en emotionele schommelingen.

Digital Reading
4. Start van de behandeling
Zodra jouw behandelplan is goedgekeurd, zullen jouw sessies beginnen. Bekijk de huidige wachttijden. De eerste sessie zal dienen als een oriëntatie, waarbij je toegang krijgt tot alle materialen en schema's, en waarbij je wordt geïntroduceerd voor de komende 10 weken. Om effectief deel te nemen aan de sessies, zorg ervoor dat je stabiel internet hebt en een apparaat dat is uitgerust met audio- en videomogelijkheden.
5. Nazorg
Het nazorgprogramma begint direct na je behandeling, zowel poliklinisch als klinisch. Gedurende deze periode bieden wij uitgebreide therapeutische ondersteuning en begeleiding om een naadloze overgang te waarborgen, met de nadruk op het integreren van geleerde vaardigheden en hulpmiddelen in dagelijkse routines, vooral in betekenisvolle aktiviteiten. We richten ons op terugvalpreventie en systemisch werk met familie.

Het MAUNI-nazorgprogramma duurt 12 weken en biedt daarnaast toegang tot steungroepen en psycho-educatieve bronnen voor nog eens 12 maanden, ter bevordering van voortdurende persoonlijke groei en actieve betrokkenheid bij het hersteltraject. MAUNI zet zich in om je te helpen bij het overwinnen van uitdagingen en het succesvol re-integreren in de samenleving.
Solidarity
Endless Journey

“It is impossible to understand addiction without asking what relief the addict finds, or hopes to find, in the drug or the addictive behaviour.”

Dr Gabor Maté

Informatie

Voor meer informatie over ons programma kunt je contact opnemen met The Foundation Clinic. We bieden een gratis pre-opname assessment aan. Dit geeft je de kans om contact te maken met een teamlid en de toewijding te ervaren van de mensen die bij ons in het programma werken. Het teamlid kan eventuele aanvullende vragen over het programma en jouw tijd in de kliniek beantwoorden.

Online Payment
Wat kost afkicken in
Zuid-Afrika

Voor een klinisch traject in Zuid-Afrika vragen wij altijd een machtiging aan bij jouw verzekeraar. Als jouw machtiging wordt goedgekeurd betekent dit dat jouw traject wordt vergoed vanuit de basisverzekering, behalve de kosten die niet door de verzekeraar worden vergoed, zoals o.a. de ticketkosten. Mocht je niet willen wachten op de verzekeraar, of niet in het zorgsysteem opgenomen worden, dan is het natuurlijk ook mogelijk om privé te betalen voor de behandeling van je verslaving bij The Foundation Clinic

bottom of page